Beslenme, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için en önemli faktörlerden biridir. Doğru beslenme alışkanlıkları, her yaş grubuna uygun olarak düzenlenmelidir. Çünkü her yaş döneminde vücudumuzun ihtiyaçları değişmektedir. Bu nedenle, yaşa göre nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmek ve uygulamak oldukça önemlidir.
İlk yıllar çocukların büyüme ve gelişme dönemleri olduğu için, besin ihtiyaçları da oldukça farklıdır. Bebekler için en ideal besin anne sütüdür. Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gereklidir. Eğer anne sütü mümkün değilse, bebeklere özel formüllerle takviye yapılabilir. Bebekler altı aydan sonra ek gıdalara başlayabilirler. Ek gıdalarda sebze, meyve, tahıl ve protein kaynaklarına yer verilmelidir. Bu dönemde tuz ve şeker gibi ekstra katkı maddelerinden uzak durulmalıdır.
Çocukluk dönemi ise büyümeye devam eden çocukların beslenme ihtiyaçlarının karşılandığı bir dönemdir. Bu dönemde yeterli miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeren besinler tüketilmelidir. Özellikle çocukların kalsiyum ve demir gibi minerallere ihtiyacı vardır. Süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum kaynağı olarak tercih edilebilirken, demir açısından zengin olan et, tavuk gibi protein kaynaklarına ağırlık verilmelidir.
Ergenlik dönemi ise hızlı bir büyüme ve hormonal değişim sürecidir. Bu dönemde enerji ihtiyacı artar ve daha fazla kalori alınması gerekmektedir. Özellikle kız çocuklarında demir eksikliği görülme riski daha yüksektir, bu nedenle demir içeren besinlere ağırlık verilmelidir. Ayrıca ergenlikte protein ihtiyacı da artmaktadır. Et, balık, tavuk gibi hayvansal protein kaynakları ile baklagiller gibi bitkisel protein kaynakları tüketmek önemlidir.
Yetişkinlik dönemi ise büyümeyi tamamlamış olan bireylerin olduğu dönemdir. Bu dönemde sağlıklı bir kilo koruması ve hastalıklara karşı dirençli olabilmek için dengeli bir beslenmeye özen gösterilmelidir. Daha fazla lif içeren gıdalar tüketmek sindirim sistemini düzenlerken, tam tahıl ürünleri enerji sağlamakta yardımcı olur.
Yaş ilerledikçe vücuttaki bazal metabolizma hızının düştüğü bilinen bir gerçektir. Bu nedenle yaşlanan bireylerin kilo kontrolünü sağlamak için daha az kalori alması gerekmektedir. Aynı zamanda kemik sağlığını korumak adına kalsiyum içeren besinlere ağırlık verilmelidir.
17.12.2023 07:39 tarihinde İrem Yılmaz tarafından yazıldı.