Diyetlerde Yanlış Bilinenler: Gerçekleri Öğrenin
Son yıllarda popülerliği giderek artan diyetler, birçok kişi tarafından kilo verme veya sağlıklı yaşam amacıyla tercih edilmektedir. Ancak, diyetler hakkında yanlış bilinen pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu yazıda, diyetlerde yanlış bilinenleri ve gerçekleri öğrenerek, sağlıklı ve etkili bir şekilde kilo verebilirsiniz.
1. Tüm yağlar zararlıdır.
Yanlış: Tüm yağların zararlı olduğu düşüncesi yaygın olarak kabul görmekte ancak bu doğru değildir. Vücudumuz için gereken bazı yağ asitleri vardır ve bunları beslenmemizle almalıyız. Önemli olan doğru yağları tercih etmektir. Doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih etmek, sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Örneğin; zeytinyağı, avokado, fındık gibi besinlerden sağlanan yağlar vücut için gerekli olan omega-3 ve omega-6 gibi yağ asitlerini içerir.
2. Karbonhidratlar kilo aldırır.
Yanlış: Karbonhidratların tamamen kilo aldırdığı düşüncesi oldukça yaygındır. Ancak karbonhidratlar vücudumuzun enerji kaynağıdır ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde kilo vermemize yardımcı olabilirler. Önemli olan doğru karbonhidrat kaynaklarını tercih etmektir. Beyaz ekmek, şekerli gıdalar gibi işlenmiş karbonhidratlardan uzak durmak ve tam tahıllar, sebzeler gibi kompleks karbonhidratları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
3. Şeker kullanmadığınızda kilo verebilirsiniz.
Yanlış: Şeker kullanmamak kesinlikle kilo vermenin anahtarı değildir. Şekerin fazlasının tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açabilir ancak kilo vermek için tek başına şekerden uzak durmak yeterli değildir. Kilo vermek için kalori alımınızı kontrol altına almanız gerekmektedir. Bunun için dengeli bir beslenme programı yaparak, düzenli egzersiz yapmak önemlidir.
4. Yemek atlamak kilo vermeye yardımcı olur.
Yanlış: Yemek atlamak metabolizmayı yavaşlatabilir ve kilo verme sürecini olumsuz etkileyebilir. Her öğünü atlamak yerine düzenli aralıklarla ve sağlıklı besinlerle beslenmek daha önemlidir. Uzun süre aç kalmak metabolizmanın yavaşlamasına neden olur ve sonrasında daha fazla yemek yeme isteği ortaya çıkabilir.
5. Detoks diyetleri vücudu temizler.
Yanlış: Detoks diyetleri ile vücudu "temizlemek" veya toksinlerden arındırmak mümkün değildir. Vücudumuz zaten kendi kendini temizleyen bir sistem üzerine kuruludur. Sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için ise dengeli beslenme ve yeterli su tüketimi önemlidir. Detoks diyetleri genellikle düşük kalorili ve tek tip besinlerle yapıldığından uzun süre uygulanması sağlık sorunlarına yol açabilir.
6. Hızlı kilo kaybı kalıcıdır.
Yanlış: Hızla verilen kilolar genellikle su kaybına dayalıdır ve kalıcı bir çözüm sunmazlar. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için zaman alan bir sürece ihtiyaç vardır. Dengeli bir beslenme programına uygun olarak, düzenli egzersiz yaparak ve yaşam tarzınızda kalıcı değişiklikler yaparak sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
7. Gluten içeren yiyeceklerden kaçınmak sağlıklıdır.
Yanlış: Gluten intoleransına sahip kişiler dışında gluten içeren yiyeceklerden kaçınmak herkes için sağlık açısından gerekli değildir. Gluten içeren tahıl ürünleri (buğday, arpa, çavdar) sindirim sistemi sorunu yaşamayan kişiler tarafından da tüketilebilir. Gluten hassasiyetiniz yoksa ve tükettiğiniz miktarlarda sorun yaşamadığınız sürece gluten içeren yiyecekleri tüketebilirsiniz.
8. Diyet yaparken her şeyi ölçmek gerekmektedir.
Yanlış: Her şeyi gramajına kadar ölçmek zorunda değilsiniz. Beslenmenizi kontrol altında tutmak için porsiyon kontrolüne dikkat etmeniz yeterlidir. Büyük tabaklara küçük porsiyonlar yerleştirmek veya dolu dolu görünmesi için tabağı bitirmeye çalışmaktansa, porsiyon miktarını azaltarak daha kontrollü bir şekilde beslenebilirsiniz.
9. Daha az yiyerek daha hızlı kilo verebilirim.
Yanlış: Az yemek yerine doğru besinleri yemek daha önemlidir. Kalori alımınızın yanında besin değerine de dikkat etmelisiniz. Sağlık açısından önemli olan protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketmektir.
10.Diyet yaparken egzersize gerek yoktur.
Yanlış: Egzersizin sadece kilo vermeye yardım ettiği düşünülür ancak bu yanlıştır.Egzersiz yapmak sadece kilo vermeye yardım etmez ayni zamanda kas kitlesini korur ,vucuda esneklik kazandırır.Hareketsizlik obezite ,kardiovasküler hastalıklar ,tip 2 diyabet gibi rahatsızlikların riskini arttırabilir.Bu nedenle egzersizi hayatiniza dahil edip saglikli bir sekilde kilonuzu kontrol altinda tutabilirsiniz.
11.12.2023 01:39 tarihinde Ebru Taşkın tarafından yazıldı.