Yüksek proteinli vegan yiyecek seçenekleri

Son yıllarda vegan beslenme tarzı popülerlik kazanmıştır. Veganlar, hayvansal ürünlerin tüketimini bırakarak bitkisel bazlı bir beslenmeyi tercih ederler. Ancak, vegan beslenmede yeterli protein almak bazen zor olabilir. Neyse ki, doğal kaynaklardan elde edilebilen yüksek proteinli yiyecekler mevcuttur. Bu makalede, yüksek protein içeriğine sahip çeşitli vegan yiyecek seçeneklerini keşfedeceğiz.

1. Mercimek:
Mercimek, vegan beslenmede sıkça kullanılan bir protein kaynağıdır. Özellikle kırmızı mercimek, lif ve protein bakımından zengindir. 100 gram kırmızı mercimekte yaklaşık olarak 24 gram protein bulunur. Ayrıca demir, folat ve lif açısından da zengin olan mercimek, sağlıklı bir seçenektir.

2. Nohut:
Nohut da vegan beslenme için ideal bir protein kaynağıdır. 100 gram nohutta yaklaşık olarak 19 gram protein bulunur. Ayrıca nohut, demir, folat, magnezyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir. Nohutun farklı şekillerde kullanılması mümkündür; örneğin humus yapımında veya salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.

3. Soya Fasulyesi:
Soya fasulyesi, bitkisel bazlı bir protein kaynağı olarak bilinir. 100 gram soya fasulyesinde yaklaşık olarak 36 gram protein bulunur. Ayrıca soya fasulyesi, esansiyel amino asitler açısından tam bir profil sunar ve omega-3 yağ asitleri içerir. Soya fasulyesinin tofu veya soya sütü gibi farklı formlarını deneyebilirsiniz.

4. Bezelye Proteini:
Bezelye proteini tozu, veganlar arasında yaygın olarak kullanılan bir takviyedir. Bezelye proteini yüksek miktarda protein içerir ve genellikle sporcular tarafından kas gelişimi için tercih edilir. Bir yemek kaşığı bezelye proteini tozunda yaklaşık olarak 20 gram protein bulunur.

5. Quinoa:
Quinoa, tam bir protein kaynağıdır ve içerdiği amino asit oranı oldukça dengelidir. 100 gram quinoada yaklaşık olarak 14 gram protein bulunur. Ayrıca quinoa, lif açısından da zengindir ve vücut için gerekli olan diğer mineralleri de içerir.

6. Badem:
Badem, hem yağ hem de protein bakımından zengin olan bir kuruyemiştir. 100 gram bademde yaklaşık olarak 21 gram protein bulunur ve ayrıca omega-3 yağ asitleri içerir. Badem aynı zamanda sağlıklı yağlar bakımından da zengindir ve tokluk hissi sağlayarak daha uzun süre enerji verir.

7. Chia Tohumu:
Chia tohumu son zamanlarda popülerlik kazanan bir süper gıda haline gelmiştir ve veganlar arasında da tercih edilen bir yiyecektir. Chia tohumu yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerirken aynı zamanda da çok iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. 100 gram chia tohumunda yaklaşık olarak 16 gram protein bulunur.

8.Tempeh:
Tempeh fermente edilmiş soya fasulyesi ile yapılan bir yiyecektir ve veganlar arasında et yerine geçen bir alternatif olarak tercih edilir.Tempeh'deki yüksek miktarda probiyotikler bağırsak sağlığı için iyidir.Ayrıca tempeh'in 100 gramında yaklaşık olarak 18 gram protein bulunur.

9.Lezzetli Yemişler
Vegan beslenme tarzını benimseyenler için ceviz, fındık ve badem gibi lezzetli yemişler önemlidir.Bu yemişler enerji verici olmanın yanında vücuda iyi yağlar sağlamaktadır.Aynı zamanda bu yemişlerdeki kalori oranları düşüktür.Bu nedenle tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolünü desteklemektedir.Yaklaşık olarak cevizde 15 grama bademde ise 21 grama kadar bitkisel proteini mevcuttur

28.11.2023 19:26 tarihinde Murat Muhammed Erol tarafından yazıldı.