Yaz aylarında daha sağlıklı beslenebilmek için bazı ipuçlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Sıcak hava, hareketlilik ve tatil dönemleri, beslenme alışkanlıklarımızı etkileyebilir. Ancak, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için doğru beslenmeye özen göstermek önemlidir. Bu makalede, yaz aylarında daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını paylaşacağım.
1. Bol su tüketin: Yaz aylarında vücudumuz daha fazla suya ihtiyaç duyar. Sıcak hava ve terleme nedeniyle vücut susuz kalabilir. Bu yüzden gün boyunca yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Su dışında meyve suları, bitki çayları veya taze sıkılmış meyve sularını da tercih edebilirsiniz.
2. Taze meyve ve sebzeler tüketin: Yaz ayları meyve ve sebzelerin en lezzetli olduğu zamanlardır. Taze meyve ve sebzeler bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içerirler. Lif açısından da zengindirler ve sindirim sistemini düzenlerler. Mümkün olduğunca organik olanları tercih etmeye çalışın.
3. Daha hafif öğünler tüketin: Sıcak havalarda ağır yemekler sindirimi zorlaştırabilir ve enerji düşüklüğüne neden olabilir. Bu yüzden yaz aylarında daha hafif öğünler tercih etmek önemlidir. Salatalar, sebzeli sandviçler veya ızgara tavuk veya balık gibi protein kaynakları ile birlikte tam tahıllı ekmekleri tercih edebilirsiniz.
4. Dondurmalar yerine dondurulmuş meyveleri tercih edin: Dondurma yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ancak içerdikleri şeker ve yağ nedeniyle sağlıksız olabilirler. Bunun yerine dondurulmuş meyveleri tercih edebilirsiniz. Örneğin, dondurulmuş muzları blenderda çekerek sağlıklı bir muzlu dondurma yapabilirsiniz.
5. Susamadan güne başlamayın: Kahvaltı yapmadan güne başlamak metabolizmanızın yavaş çalışmasına neden olabilir ve enerjinizi düşürebilir. Özellikle yaz aylarında enerjiye ihtiyacınız olduğundan dolayı kahvaltı yapmayı ihmal etmemelisiniz. Yumurta, tam buğday ekmeği, yoğurt gibi protein ve lif açısından zengin besinleri tüketebilirsiniz.
6. Fast food yiyeceklerden uzak durun: Yaz tatillerinde fast food restoranlarına gitmek cazip gelebilir ancak bu tür yiyecekler sağlığınıza zarar verebilir. Fast food yiyecekler genellikle yağ, şeker ve tuz içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalardır. Bunların yerine ev yapımı sandviçler veya salataları tercih edebilirsiniz.
7. Günlük egzersiz yapın: Yaz ayları daha aktif bir yaşam tarzını teşvik eder. Sıcak havada yapılan egzersizler vücut sıcaklığını artırarak daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Günlük en az 30 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin; yürüyüşe çıkın, bisiklete binin veya yüzme gibi su sporlarını deneyin.
8. Alkol tüketimine dikkat edin: Tatillerde sosyal aktiviteler artabilir ve alkol tüketimi artabilir. Ancak alkol vücudunuzu susatabilir ve enerjinizi düşürebilir. Ayrıca kalori açısından da oldukça yüksektir. İdeal olarak alkol tüketimini sınırlamanız veya mümkünse tamamen bırakmanız sağlığınız için faydalı olacaktır.
9.Sağlıklı atıştırmalıklar seçin: Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar seçmeye özen gösterin.Yoğurt, ceviz veya badem gibi protein kaynaklarıyla birlikte meyve veya sebzeleri tercih edebilirsiniz.Bu şekilde tok kalırken vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri de alabilirsiniz.
10.Tatlandırıcı kullanmayın: Yaz aylarında serinlemek için hazır içecekleri tercih edebilirsiniz ancak bu içecekler genellikle çok fazla şeker içerir.Tatlandırıcı kullanmak yerine doğal olarak tatlandırıcı olarak limon dilimleri veya nane yaprakları ekleyerek suyunuzu tatlandırabilirsiniz.
10.01.2024 13:39 tarihinde Bilge Kaya tarafından yazıldı.