Vegan ve Vejetaryen Diyetleri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri arasında yerini alan vegan ve vejetaryen diyetleri, hem bireylerin sağlığını korumak hem de çevreyi koruma amacı taşıyan birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Ancak bu diyetlerle ilgili birçok yanlış bilgi dolaşmaktadır. Bu yazıda, vegan ve vejetaryen diyetleri hakkında doğru bilinen yanlışları ele alacağız.

1. Vegan ve vejetaryen diyetler yetersiz beslenmeye sebep olur.

Bu en yaygın yanlışlardan biridir. Doğru şekilde planlanmış bir vegan veya vejetaryen diyeti, tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde tasarlanabilir. Örneğin, etin protein kaynağı olarak düşünülmesine rağmen, bitkisel kaynaklar da yeterli miktarda protein içermektedir. Mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller, tofu, tempeh gibi soya ürünleri protein açısından zengindir. Ayrıca tahıllar, fındık, tohumlar ve sebzeler de protein ihtiyacını karşılamada önemli rol oynar.

2. Sadece et yiyerek sağlıklı beslenebilirsiniz.

Et tüketimi konusundaki yanlış algıları düzeltmek önemlidir. Et tüketimi doğru miktarlarda yapıldığında vücut için gerekli olan bazı besinleri sağlayabilir. Ancak sadece et tüketimiyle sağlıklı bir beslenme mümkün değildir. Bitki bazlı besinlerle zenginleştirilmiş bir diyet, sağlık açısından daha dengeli bir seçenektir. Bitkisel kaynaklar vitaminler, mineraller ve lif gibi önemli besin öğeleri açısından zengindir.

3. Vegan ve vejetaryen diyetlerde enerji eksikliği yaşanır.

Enerji eksikliği endişesi de yaygın bir yanlıştır. Aslında vegan veya vejetaryen diyetlerde enerji ihtiyacını karşılamak oldukça mümkündür. Bitkisel kaynaklarla hazırlanan yemeklerde enerji yoğunluğu arttırılabilir. Yüksek kalorili tahıllar (örneğin kinoa), avokado, zeytinyağı gibi yağlar enerji sağlamada yardımcı olur.

4. Sadece hayvansal gıdalar B12 vitamini içerir.

B12 vitamini genellikle hayvansal gıdalarda bulunsa da, bitkisel kaynaklardan da alınabilir veya takviye olarak kullanılabilir. Fermente edilmiş yiyecekler (örneğin tempeh), deniz yosunu gibi bazı bitkisel gıdalar B12 vitamini içerebilir. Ayrıca birçok markette bitkisel B12 takviyeleri satılmaktadır.

5. Vegan veya vejetaryen diyetler demir eksikliğine yol açar.

Demir eksikliği genellikle vegan veya vejetaryen bireyler için yaygın bir endişe kaynağıdır ancak demiri sadece hayvansal ürünlerden almanız gerektiği yanlış bir inanıştır. Demir bitkisel kaynaklardan da alınabilir. Ispanak, brokoli, kuru baklagiller gibi yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengindir. Ayrıca C vitamini içeren gıdalarla tüketilen bitki bazlı demir daha iyi emilim sağlar.

6. Sadece hayvansal ürünler kalsiyum kaynağıdır.

Kalsiyumun sadece süt ürünleriyle alınabileceği düşünülür ancak bu doğru değildir. Kalsiyum bakımından zengin başka bitkisel kaynaklar da vardır. Örneğin badem sütü, soya sütü gibi bitkisel süt alternatifleri kalsiyum içerirken aynı zamanda daha az doymuş yağ içerirler.

7. Vegan veya vejetaryen diyetler çocukların büyümesine zarar verir.

Çocukların büyümesi için çeşitli besin öğelerine ihtiyaçları vardır ancak bu öğeler sadece hayvansal ürünlerden elde edilemez. Doğru şekilde planlanmış vegan veya vejetaryen diyetler çocukların büyümesini destekleyebilir ve tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilir.

8. Hayvansal ürün tüketmeyen kişiler yetersiz omega-3 yağ asidi alır.

Omega-3 yağ asitleri için en yaygın kaynak balıklardır ancak bunu takviye etmek için balık yağı hapları kullanmak zorunda değilsiniz. Ketendüzeyi tohumu, chia tohumu gibi bitkisel kaynaklar da omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.

9.Vegan veya vejetaryen diyetlere geçmek pahalıdır.
Vegan veya vejetaryen olarak beslenmek pahalı olmak zorunda değildir.Bazı et ürünleri yerine baklagiller,yoğurt yerine badem sütü kullanmak daha ekonomik olabilir.Ayrıcavegan marketlere yönelmek de maliyeti düşürmede yardımcı olabilir.Elbette organik ürünler tercih edildiği zaman maliyet artabilir ancak herkes organik ürünleri tercih etmek zorunda değildir.

10.Vegan veya Vejeteryan Diyeti uygulayan kişi kilo veremez.
Vegan veya Vejeteryan Diyeti ,bitki bazlı olduğu için bol lif içerdiği için tok tutucudur.Lif içeriği fazla olan yiyecekler,midede şişme yaparak toklik hissi vererek daha az kalori almanızda yardimci olur.Vegan veya Vejeteryan Diyeti eğer bilinçsizce yapılmazsa kilo vermede oldukça etkilidir.

24.01.2024 19:52 tarihinde Hakan Demir tarafından yazıldı.