Tuz tüketiminizi azaltmak için ne yapmalısınız

Tuz Tüketiminizi Azaltmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Tuz, yemeklerimize lezzet katan ve birçok mutfakta vazgeçilmez olan bir baharattır. Ancak, aşırı tuz tüketimi sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Dünya Sağlık Örgütü, günlük tuz tüketimini 5 gramla sınırlandırmayı önermektedir. Ancak, çoğu insan bunu aşmaktadır. Bu nedenle, tuz tüketimini azaltmak önemlidir ve bu makalede size bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.

1. Ev Yemeği Hazırlamak

Evde yemek yapmak, tuz tüketiminizi kontrol altına almanın en etkili yoludur. Restoranlarda veya hazır gıda ürünlerinde kullanılan tuz miktarını kontrol edemezsiniz, ancak evde yemek yaparak tamamen sizin kontrolünüz altında olur. Yemeklerinize az miktarda tuz ekleyerek ve daha fazla baharat ve otlar kullanarak lezzetlendirebilirsiniz.

2. Taze Malzemeler Kullanmak

Taze malzemeler kullanmak, yemeğe doğal tatlar eklemenize yardımcı olur ve daha az tuz kullanmanızı sağlar. Özellikle sebzeler ve meyveler, yemeklere doğal tatlar katarak daha az tuz ihtiyacı duymanızı sağlar.

3. Tuz Alternatifleri Denemek

Tuzun yerine kullanabileceğiniz birçok farklı baharat ve otlar vardır. Limon suyu, sirke, biber, sarımsak, soğan gibi malzemeler yemeklere lezzet katarken aynı zamanda daha az tuz kullanmanızı sağlar.

4. Hazır Gıdalardan Kaçınmak

Hazır gıdalar genellikle yüksek miktarda tuz içerirler. Bu nedenle, mümkün olduğunca hazır gıdalardan kaçınmalısınız. Bunun yerine evde yemek yapmayı tercih etmelisiniz.

5. Etleri Daha Az Tuzlama

Etleri marine ederken veya pişirirken daha az miktarda tuz kullanabilirsiniz. Etlerin doğal tadını ortaya çıkarmak için baharatlar ve otlar kullanabilirsiniz.

6. Salamura Ürünlerden Uzak Durmak

Salamura ürünler (örneğin turşular), yüksek miktarda tuz içerirler ve bu nedenle günlük tuz alımınızı artırabilirler. Bu ürünleri mümkün olduğunca az tüketmeye çalışmalısınız.

7. Etiketleri Kontrol Etmek

Satın aldığınız herhangi bir paketli gıdanın etiketini kontrol etmek önemlidir. Üründe ne kadar miktarda tuz bulunduğunu görmek için etiketi okuyun ve mümkün olduğunca düşük miktarda tuz içeren ürünleri tercih edin.

8. Kendi Ekmeğinizi Yapmak

Marketten satın aldığınız ekmekler genellikle yüksek miktarda tuz içerirler. Kendi ekmeğinizi evde yaparak daha az miktarda tuz kullanabilirsiniz.

9. Tuzu Masa Üzerinde Bırakmak

Yemek masasına birazcık daha fazla lezzet katmak için masaya birazcık da olsa bir kabuk ya da kap koyabilirsiniz böylece daha az miktarda salça eklemiş olursunuz.

10. Daha Fazla Su İçmek

Daha fazla su içmek, vücuttaki sodyum seviyesini düzenlemeye yardımcı olur ve böylece daha az ihtiyaç duyarsınız.

11. Tuzu Azalttıkça Alışma Sürecine Hazır Olun

Tuzu azaltmaya başladığınızda bazen yiyecekleriniz size birazcık daha soluk gelebilir ancak zamanla alışacaksınız ve normal olarak tadacak hale geleceksiniz.

22.06.2024 16:00 tarihinde Mert Çelik tarafından yazıldı.