Soya Ürünleri ile ilgili Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir

Soya ürünleri son yıllarda sağlıklı beslenme trendlerinin bir parçası haline gelmiştir. Birçok insan soya ürünlerini düşük yağ ve kolesterol içermesi, bitkisel protein kaynağı olması, vegan ve vejetaryen diyetlere uygun olması gibi nedenlerle tercih etmektedir. Ancak, soya ürünleri hakkında çeşitli yanlış bilgiler ve endişeler de bulunmaktadır. Bu makalede, soya ürünleri ile ilgili doğru bilinen yanlışları ele alacağız.

1. Soya östrojen içerir ve hormonel dengeleri bozar:
Birçok kişi, soyanın östrojen içerdiği için hormonel dengeleri bozabileceğini düşünmektedir. Ancak, soyanın içerdiği östrojen bitki östrojeni olarak adlandırılan fitoöstrojenlerdir ve insan vücudundaki östrojen ile aynı değildir. Fitöstrojenlerin östrojen reseptörlerine bağlanma gücü daha düşüktür ve bazı durumlarda vücuttaki östrojen seviyelerini düşürebilir.

Araştırmalar, soya tüketiminin erkeklerde testosteron seviyelerini düşürmediğini ve kadınlarda da hormonal dengeleri bozmadığını göstermektedir. Aksine, bazı çalışmalar menopoz dönemindeki kadınlarda sıcak basmalarının azalmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

2. Soya meme kanseri riskini artırır:
Soyanın meme kanseri riskini artırabileceği yönünde yaygın bir inanış vardır. Ancak, yapılan araştırmalar bu iddiaları desteklememektedir. Hatta bazı çalışmalar, soya tüketiminin meme kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Özellikle Asyalı kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar, geleneksel olarak yüksek miktarda soya tüketen toplumlarda meme kanseri insidansının daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Bunun nedeni olarak fitoöstrojenlerin meme dokusunda östrojen reseptörlerine bağlanarak kanser hücrelerinin büyümesini engellemesi gösterilmektedir.

3. Soya tiroid fonksiyonunu bozar:
Soya ürünleri tiroid fonksiyonunu bozabilir iddiası da oldukça yaygındır. Ancak, yapılan araştırmalar bu iddiaları desteklememektedir.

Çok miktarda soya tüketimiyle ilişkilendirilen hipotiroidizm vakalarının raporları çok nadirdir ve genellikle zaten mevcut olan tiroid sorunları ile ilişkilendirilmiştir. Özellikle iyot eksikliği olan kişilerde aşırı miktarda soya tüketimi tiroid fonksiyonlarını etkileyebilir, ancak bu durum genel popülasyonda yaygın değildir.

4. Soya alerjisi yaygındır:
Soya alerjisi olan insanların sayısı oldukça sınırlıdır ve genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar. Tahminlere göre, yetişkinlerin sadece %0,4'ünde soyaya karşı alerji bulunmaktadır.

Bazı insanlar soya intoleransına sahip olabilir ve belirtileri karın ağrısı, gaz veya ishal gibi sindirim sorunlarını içerebilir. Ancak alerjik reaksiyonlar gibi ciddi semptomlar genellikle nadirdir.

5. Soya GMO'dur:
Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kavramının soya ile ilişkilendirilmesi de yanlıştır. Evet, bazı ticari soya ürünleri GDO'lu olabilir ancak bununla birlikte organik sertifikalı veya GDO'suz olarak etiketlenen birçok soya ürünü de bulunmaktadır.

Tüketiciler GDO'lu ürünlerden kaçınmak istedikleri takdirde organik veya GDO'suz olarak etiketlenmiş soya ürünlerini tercih edebilirler.

04.12.2023 12:26 tarihinde Sinem Yılmaz tarafından yazıldı.