Sebzelerle Dolu 10 Lezzetli Vejetaryen Yemek Tarifi

Vejetaryen beslenme tarzı günümüzde giderek daha fazla popülerlik kazanmaktadır. Hem sağlıklı bir yaşam sürdürmek hem de doğal kaynakları korumak amacıyla pek çok insan et tüketimini azaltmak veya tamamen bırakmak istemektedir. Sebzeler, protein, lif ve vitamin açısından zengin olmalarının yanı sıra lezzetli yemekler hazırlamak için de harika malzemelerdir. İşte size sebzelerle dolu 10 lezzetli vejetaryen yemek tarifi.

1. Mercimek Köftesi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet taze nane
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı:
Yeşil mercimeği iyice yıkayın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Haşladığınız mercimeği süzün ve soğuması için bir kenara alın. Bu arada ince bulguru üzerini geçecek kadar sıcak suyla ıslatın ve şişmesi için bekleyin. Soğanı ve sarımsağı rendeleyin, maydanoz ve naneyi ince ince doğrayın. Haşlanan mercimeği mutfak robotunda püre haline getirin. Bulguru da ekleyip karıştırın. Ardından diğer malzemeleri de ekleyip yoğurun. Karışımınız kıvam almışsa köfte şekilleri verin ve servis yapın.

2. Zeytinyağlı Enginar:
Malzemeler:
- 4 adet enginar
- 2 adet limon
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Tuz

Yapılışı:
Enginarların saplarını kesin ve dip kısımlarını da düzgünce keserek temizleyin. Temizlediğiniz enginarları limonlu suyun içerisinde bekletin ki kararmasınlar. Tencereye enginarları dizin ve üzerine zeytinyağı, limon suyu, şeker ve tuzu ekleyin. Üzerini örtecek kadar su ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Servis yapmadan önce soğumasını bekleyin.

3. Mantarlı Noodle:
Malzemeler:
- 250 gram noodle makarna
- 200 gram mantar (isteğe bağlı)
- 1 adet havuç
- Yarım demet brokoli
- Yarım demet karnabahar
- Yarım demet taze fasulye
- Yarım demet pırasa
- Yarım çay bardağı soya sosu
- Zeytinyağı

Yapılışı:
Noodle makarnayı paketteki talimatlara göre haşlayın. Mantarı dilimleyin, havucu halkalar halinde kesin, brokoliyi küçük parçalara ayırın, karnabaharı çiçeklerine ayırın, taze fasulyeyi doğrayın ve pırasaları ince dilimler halinde kesin. Tüm sebzeleri zeytinyağında soteleyin. Haşladığınız noodle makarnayı sebzelerle karıştırın ve soya sosunu ekleyerek karıştırın. Sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

4. Kızarmış Patates Köftesi:
Malzemeler:
- 4 adet patates
- 2 yemek kaşığı un
- Yarım demet maydanoz
- Tuz, karabiber

Yapılışı:
Patatesleri haşlayarak veya fırında közleyerek pişirebilirsiniz. Piştikten sonra kabuklarını soyup ezin veya rendeleyin. Ezdiğiniz patateslere unu ekleyip yoğurun ve maydanozu incecik doğrayarak ekleyin. Karışıma tuz ve karabiber ilave ederek yoğurun ve köfte şekli verin. Kızartma ya da fırında pişirme yöntemiyle pişirerek servis yapabilirsiniz.

5. Peynirli Ispanak Böreği:
Malzemeler:
Hamuru için;
- Yarım paket milföy hamuru (6 adet)
İç harcı için;
- 250 gram taze ıspanak yaprağı (veya dondurulmuş)
- 150 gram beyaz peynir (rendelenmiş)
- Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
Üzeri için;
Yumurta sarısı

Yapılışı:
Ispanak yapraklarını yıkayarak temizleyin ve kaynar suda hafifçe haşlayın veya dondurulmuş olanları tavada çözdürünüz.Hamuru rulo şeklinde olan milföyleri teker teker açarak ortasına iç harcından koyunuz üst üste gelecek şekilde yerleştiriniz.Tüm hamurları bu şekilde hazırladığınızda börekleri rulo şekline getiriniz.Yumuşak bir yapı olması için böreklerden biraz küçük parça alarak elinizle hafif bastırarak açınız.Bütün milföyleri bu şekilde açtığınızda tepsiye diziniz.Yumurta sarısını böreklerinizin üzerine sürünüz.Kızarması için önceden alttan üstten gelecek şekilde önünde alttan üstten gelecek şekilde yanma olmadan derecede pişiye kadar bekletelim.Servise sunmadan önce biraz dinlendiriniz.Sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

6.Kömbe Tarifi:

Malzemeler:

►300 gram margarin.
►1 su bardağı süt.
►1 tatlı kašığı sirke.
►1 tatlı kašığı toz şeker.
►1 tatlı kašığı mahlep.
►1 tatlı kašığı tuz.
►Aldigi kadar un (okka).
►İstege gore susam ya da cörek otu.

Hazirlanisi:

Margarini eritelim.Sütü ilave edelim.Erimiş margarinli sütümüze sirkeyi,kendinden küp şekerini,mahlebi,tuzu atalim.Unumuzu az az katip kulak memesi yumuşakliginda bir hamur yoğuralim.Hamurumuzu yeterince yogurduktan sonra dinlenmeye bırakalim.Kömbemizi sekil verebilmek icin ceviz büyüklügünde bezelere ayiralim.Bezeden avucumuzla irili ufakli toplar alip elimizin ucuyla daire seklinde acalim.Ortasina cörek otu ya da susamdan serpip ikiye katlayalim.Uzerine elimizin iciyle bastiralim.Kömbe hamurlari bitene kadar ayni islemi uygulayalim.Firini isitip kömbeler pembelesene kadar pisirelim.Pişen kömbeler sicayken isterseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.Sevincli bayramlara şimdiden afiyet olsun!

7.Tavuklu Bezelye Çorbası:

Malzemeler:

►2 su bardagi bezelye.
►250 gr tavuk gögsü.
►3 corba kasigi margarin.
►6 corba kasigi un.
►8 su bardagi tavuk suyu ya da et suyu.
►Tuz,kirmizi pul biber,nane,siviyaģiyag,susam ya da cörek otu.

Hazirlanisi:

Bezelyeyi ayiklayip haslayalim.Tavugu didikledikten sonra tavada margarin ile renk alana kadar hafif kavuralim.Icinde patlayacak seviyeye gelince unu ilave edelim.Un kokusu cikana kadar karistiralim.Tavuk suyunu ilave edelim.Corbamizin icine didikledigimiz tavugu döküp bezelyeyide ilave edelim.Tuzunu attiktan sonra kaynamaya birakin.Kaynadiktan sonra ocagindan indirelim.Servis kasigiyla servis tabagina alalim.Uzerine pul biber,nane,siviyaģiyag,susam ya da cörek otundan serpip sicak olarak ikram edelim.Afiyet olsun!

8.Lezzetli Mercimek Çorbası:

Malzemeler:

500 gr yeĢil mercimek(kuskusluk).
100 gr margarin(dört corba kasigi).
3 corba kasigi un.
8 su bardagi tavuk suyu ya da et suyu.
Tuz,kirmizi pul biber,misketlimon(sadece kabugu).

Hazirlanisi:

Mercimegi yıkadiktan sonra derince bir tencereye alalim.Icinede yaklasik iki litre klorsuz saf sudoki verelim.Mercimegin camasmasini beklemeksizin kaynatin.Mercimegin camasma neden oldugu söyleniyor ama ben denedigimde herhangibir sorunla karsilasmadigimi belirtmek istiyorum.Yani hiçbir sorunla karsilasmadan camasma riskinin olmadigini belirtmek istedigimi söylemek istedigimi belirtmek istiyorum.Aksine mercimegi camasmasini beklemeden direkt kaynatmaliyiz.Mercimegin camasmasi durumu efsanedendir.Daha sonra ocaktaki mercimeklerden yaklasik dört corba kasigi mercimegi ayikalaim.Baska bir kapta dört corba kasigi margarin ile beraber iyice kavuralaim.Kavrulan margarin icersindeki salcalardanda ayrilmali.Yani salcalari iyice eritmeliyiz.Margarinin üzerine uc corba kasigi un ilave edelim.Unumuzun kokusu cikana dek guzelce kavuralaim.Un kokusu cikan margarin icersindeki salcalari ayrilmaliymis anlaminda degildir.Tavuk suyunuda ekledikten sonra ayirdigimiz mercimegi ilave edelim.Ilk once blendirdanda gecirebilirsiniz.Ardindanda blenderdan gecirmeden mercimegi geri döküp blender kullanmadanda bu isi basatabilirisniz.Tabii ki blenderda gecirmenizi tercih ederdim.Lezzet acisindan Blenderdan gectiginde daha lezzketli oluyor.Corbasi guzelce kaynadiktan sonrada ocaktan alip sicayan dek beklettiginde daha guzel oluyor.Uzerine toz biber,misket limon kabugu serpip sicat olarak ikram edebilirisniz.Afiyet olsun!

9.Yoğurtlu Patates Salatası:

Malzemeler:

4 tane patates.
3 kaĢık yoÄŸurt(istege bagli süzme yogurtda kullanabilirsinzi).
4 dal dereotu(nane,pulbiber,kirmizi tozbiber).
Tuz,zeytinyag,feslegen(sos olarak).

Hazirlanisi:

Patatesleri kabugunu soyup kemiksiz küp seklinde dograyalaim.Patatesleri dogradiktansonra tenceredeki soguk suda pisirelim.Pisen patateslerden bir tanesini alip dokmeli mi yoksa firina mi atmalidir diye test yapabilirsiniz.Eger ki kolaylikla pismissede dokuluyorsa pisirdiginiz patatesler artik hazirdemektendir.Pisen patatesleri firina dokmeden once sogutmayida ihmal etmemeliyiz.Soguduktansonra diger malzemeleride katmaliyix.Zaten yogurduda soguyup katmaliyix yoksa salatanizin tadinda bozungelmez.Soguduktansonra gerektiginde tabii ki baharatlarda katmanizi tavsiye eyeririm.Feslegende süslemek icincok guzel olacaktir.Lezzetimize lezzetz katacaktir.Diger baharatlari damak tadina baglidir.Nane,pulbiber,kirmizi tozbiberyada pulbiber gibi baharatlar kullanabilirsinzi.Istege baglisos olarakta zeytinyag-feslegen-sogan-kirmizi pulbiber gibi soslardada kullanabilirsinzi.Afiyetolsun!

10.Tiramisu Tarifi:

Malzemeler:

-Kakaolu pasta keki (3 pakett)
-Krema icin;
*3 yumurta sarisi
*5 corba kasigi tozseker
*125 gr mascarpone peyniri
*200 ml krema
*Vanilya esansiyasi
-Arzuya gore;
*Kahve/espresso
*Kakaopulver

Hazirlanisi:

Kremamsala baslamadan once pasta kekimizi hazirlayalimm.Pasta kekimizi ufalanacaksekelere bolca ufalayalm.Ufalanmis keki borcama yerlestirelim.Ve uzerine bolca kahve/espresso gezdirelim.Pasta kekimizin uzerinedegistirdigimiz kremaninda uzerine gelecek sekilde gezdirelim.kahveli pastakekinuveti vermesiiicinkahve/espressoonemi oldukcaönemlidirk.Borcama yaydigimizzkremani uzerinedikkatedersek kremanintertibi kötülmezsek en asagiya dogru yayarkenyapilan hareketlerlekremanintertibi kötülmemelidirk.Borcama yaydigiminiscokladiktansonra borcamanaluminum folyoylekapatalimalisinzi.Trimisu’nun tadina ne zaman ulasabilirsinnzi bilmelisinzi.Minimumilk günbeklemelisinzi daha lezzetzolmasiiiicalismalisinnzi.Trimisu’nuolsundaaadeta ormandaolanbir agacin altindaservisetmelisinzi.bolca kakao/kakaopulver beyaz tabagina serpip ormandaaolduguna inandignzmisdiekip afiyetle Trimisu’nuzu yiyebilirisnzi.Afiyetolsunn!

Sonuc olarak, sebzelerle dolu bu lezzetli tarifler hem sağlık açısından önem taşıyan beslenme tercihlerimize uygun hem de damak tadımızı tatmin edecektir. Vejetaryen yemek tarifleri sayesinde sebzeleri daha keyifle tüketebilir, farklı tatlar deneyebilirsiniz. Sağlık dolu bir beslenme için sebzeli yemeklere yer vermek önemlidir; bu tarifler de size bunu sunacak!

21.04.2024 21:37 tarihinde Ali Can tarafından yazıldı.