Sağlıksız atıştırmalıklardan kurtulmak için evde kendiniz yapabileceğiniz alternatiflere göz atın

Gün içinde yaşanan yoğun tempoda, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmek bazen zor olabilir. Özellikle çoğu zaman elimizin altında bulunan sağlıksız atıştırmalıklar, hızlıca midemize giden bir yol bulabilir. Ancak sağlıksız atıştırmalıklardan kurtulmak için evde kendiniz yapabileceğiniz alternatiflerle hem lezzetli hem de sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.

Evde hazırlayabileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar, işte size enerji verecek ve tok hissetmenizi sağlayacak yiyecekler sunar. Ayrıca bu alternatifler, genellikle markette bulunan hazır atıştırmalıklara göre daha ekonomiktir ve içeriklerini tamamen kontrol edebilirsiniz. Siz de sağlıklı beslenmeye yönelik adımlar atmaya başlamak ve evde yapabileceğiniz alternatifleri keşfetmek isterseniz, bu yazımız size ilham olacaktır.

1. Yoğurt Parçacıkları
Yoğurt, protein ve probiyotik açısından zengin bir besindir. Ancak hazır yoğurtlar genellikle şeker ve katkı maddeleri içerir. Bu nedenle yoğurdu evde kendiniz hazırlamak en iyi seçenek olacaktır. Yoğurt parçacıkları, hem kolay hem de lezzetli bir atıştırmalık seçeneği sunar.

Evde yoğurt yapmak için sadece süt ve yoğurt mayası veya probiyotik bir yoğurda ihtiyacınız vardır. Sütü kaynatın ve soğumaya bırakın. Ardından probiyotik yoğurdu veya yoğurt mayasını ekleyerek karıştırın ve ılık bir ortamda mayalanmasını bekleyin. Mayalandığında buzdolabına koyarak soğutun. İstediğiniz zaman buzdolabından çıkartarak üzerine taze meyve, fındık veya granola gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.

2. Fındık Ezmesi
Fındık ezmesi, protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir atıştırmalıktır. Hazır alınan fındık ezmesi maalesef genellikle şeker ve hidrojenize yağlarla doludur. Evde kendiniz fındık ezmesi yaparak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Fındık ezmesi yapmak için fındıkları fırında hafifçe kavurun ve ardından blender veya öğütücüye ekleyerek püre haline getirin. Pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırdığınızda fındık ezmesi hazır olacaktır. İsterseniz içerisine tatlandırıcı olarak bal veya akçaağaç şurubu ekleyebilirsiniz.

3. Sebzeli Muffinler
Muffinler, genellikle sağlıksız olduğu düşünülen tatlılardan biridir. Ancak evde kendiniz sebzeli muffinler yaparak daha sağlıklı bir alternatif elde edebilirsiniz.

Sebzeli muffinler için öncelikle un yerine tam buğday unu kullanmanız önerilir. Ardından içerisine rendelenmiş havuç, kabak veya ıspanak gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Ayrıca şekeri azaltmak için doğal tatlandırıcılar olan bal veya hindistan cevizi şekeri kullanabilirsiniz.

4. Kuruyemiş Karışımı
Hazır paketlenmiş kuruyemiş karışımları genellikle tuz, yağ ve şeker ilavesi ile satılır. Ancak evde kendiniz kuruyemiş karışımını hazırlayarak daha sağlıklı bir seçenek elde edebilirsiniz.

Kendinize uygun olan kuruyemişleri seçerek karışım yapabilirsiniz. Fındık, badem, ceviz, kaju gibi yemişleri tercih edebilirsiniz. Bunları farklı oranlarda karıştırarak istediğiniz miktarda tuz veya baharat ilave edebilirsiniz.

5. Tam Tahıl Ekmekleri
Dilimlenmiş beyaz ekmekler yerine tam tahıl ekmekleri tercih etmek daha sağlıklıdır. Tam tahıl ekmekler daha fazla lif içerdiği için tokluk hissi verir ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Evde tam tahıl ekmekleri yapmak oldukça kolaydır ve çeşitli tarifler mevcuttur. Tam tahıl unları kullanarak ekmek hamurunu hazırlayabilir ve piştikten sonra dilimleyerek dondurucuda saklayabilirsiniz.

6. Smoothie Bowl
Smoothie bowl, son yıllarda popüler hale gelen besleyici bir atıştırmalık seçeneği olarak ön plana çıkıyor. Bu alternatif hem lezzetli hem de besleyici olmasıyla dikkat çekiyor.

Smoothie bowl hazırlamak için meyveleri blendere ekleyerek pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. Ardından üzerine chia tohumları, granola veya taze meyve dilimleri gibi malzemeler ekleyerek servis yapabilirsiniz.

7.Taze Meyve Salatası
Taze meyve salatasının yanında daha sağlıklısı yoktur! Hazır meyve sularının aksine doğal meyvelerin vitamin ve mineral değerleri korunmuştur ve şeker ilavesi yoktur.

Taze meyve salatasını istediğiniz meyveleri doğrayarak hazırlayabilirsiniz: muz, elma, portakal, çilek gibi çeşitli meyveleri tercih edebilirsiniz.

27.06.2024 00:00 tarihinde Ali Can tarafından yazıldı.