Sağlıklı Atıştırmalıklar Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Tarifler

Gün içerisinde öğünler arasında atıştırmalık ihtiyacı duyabiliriz. Ancak, hazır atıştırmalıklar genellikle sağlıksız ve işlenmiş gıdalar içerir. Bu nedenle evde kolayca hazırlayabileceğiniz sağlıklı atıştırmalık tarifleri hem daha besleyici hem de vücudunuza zarar vermeden enerji sağlar. İşte sizin için önerdiğimiz bazı tarifler:

1. Yulaf Ezmesi Enerji Topları
Yulaf ezmesi, enerji açısından zengin bir tahıl olduğu için mükemmel bir atıştırmalık seçeneğidir. Bir kase yulaf ezmesine ek olarak hindistan cevizi rendesi, bal, fındık ezmesi ve kuru meyveler gibi malzemelerle yulaf ezmesi enerji topları yapabilirsiniz. Bu tarifle enerjinizi artırabilir ve tokluk hissi sağlayabilirsiniz.

2. Yoğurtlu Dip Soslar
Sebzelerin yanında yoğurtlu dip soslar hazırlamak da sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği olabilir. Özellikle havuç, salatalık ve biber gibi sebzeleri doğrayarak yanında yoğurtlu dip sosla tüketmek hem lezzetli hem de besleyici olacaktır.

3. Humus
Humus, nohutun püre haline getirilip baharatlarla tatlandırılmasıyla hazırlanan bir mezettir. Evde kolayca yapabileceğiniz humus, protein ve lif açısından zengindir. Yanında tam buğday ekmeği veya sebzelerle tüketebilirsiniz.

4. Badem Ezmesi
Badem ezmesi, tek malzemeyle kolayca hazırlayabileceğiniz bir atıştırmalık seçeneğidir. Bademi blenderda çekerek veya çeşitli baharatlarla tatlandırarak badem ezmenizi yapabilirsiniz. Protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin olan badem ezmesini dilerseniz meyvelerle de tüketebilirsiniz.

5. Fırınlanmış Sebzeler
Sebzeleri fırınlayarak sağlıklı bir atıştırmalık elde edebilirsiniz. Patates, havuç, kabak gibi sebzeleri dilimleyip üzerine zeytinyağı ve baharatlar ekleyerek fırına verebilirsiniz. Dilerseniz üzerlerine rendelenmiş peynir de ekleyebilirsiniz.

6. Smoothie
Smoothie, meyve veya sebzelerin blenderdan geçirilerek yapılan içeceklerdir. Evde kolayca hazırlanabilen smoothie'ler vitamin ve mineral açısından zengindir ve enerji verici özellik taşır. Örneğin, muz, çilek ve süt ile hazırlanan bir smoothie hem doyurucu hem de lezzetlidir.

7. Kuruyemiş Karışımı
Kuruyemişler sağlıklı yağlar ve protein açısından zengin olduğu için ideal bir atıştırmalık seçeneğidir. Evde kendiniz kuruyemiş karışımınızı hazırlayabilirsiniz. Badem, ceviz, fındık gibi çeşitli kuruyemişleri karıştırarak kolayca hazırlayabilirsiniz.

8. Quinoa Salatası
Quinoa salatasını farklı malzemelerle zenginleştirerek besleyici bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Quinoa'yı haşladığınızda üzerine rendelenmiş havuç, doğranmış domates, salatalık gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon suyuyla tatlandırarak servis edebilirsiniz.

9. Muzlu Yulaf Ezmesi Kekleri
Yulaf ezmesi kekleri hem pratik hem de besleyicidir. Birkaç adet yumurta, yulaf ezmesi, muz ve tarçın kullanarak kolayca kekler yapabilirsiniz.

10. Çilekli Chia Pudingi
Chia tohumları omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve tokluk hissi sağlar. Çilekli chia pudingi için chia tohumları ile sütü karıştırarak jel koyulaşıncaya kadar bekletebilirsiniz. Ardından üzerine çilek dilimleri ekleyerek servis edebilirsiniz.

11.04.2024 04:39 tarihinde Orhan Yılmaz tarafından yazıldı.