Ketojenik Diyette Eksiklerin Tamamlanması

Ketojenik diyet, kilo vermek ve genel sağlık için popüler bir diyet haline gelmiştir. Bazı takviyeler, diyetin etkinliğini artırabilirken, bazıları besin eksikliklerini önlemeye veya yan etkileri hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ketojenik diyet, yüksek yağlı gıdalara odaklanan ve neredeyse hiç karbonhidrat içermeyen bir beslenme biçimidir. Bu yaklaşımın birçok sağlık faydası olabilir. Birçok araştırma, bazı insanlar için uzun vadede düşük yağlı bir diyete göre daha etkili bir kilo verme planı olabileceğini öne sürmektedir.

Keto diyetinde sağlıklı tam gıdalar tüketen bir kişi, besin eksiklikleri yaşamayabilir.

Ancak, bazı takviyeler, bir kişinin vücudunun keto diyetine uyum sağlama sürecindeki rahatsızlığa yardımcı olabilir. Ayrıca, bir kişinin diyetinde doğru miktarda yağ almasına da yardımcı olabilirler.

Bu yazıda, keto diyetinde olan kişiler için faydalı olabilecek yedi takviyeyi inceleyeceğiz.

Keto diyetinde neden takviye kullanmalıyız? Keto diyetinde olan bir kişi, beslenmedeki herhangi bir eksikliği takviyelerle doldurabilir. Orta zincirli trigliserid (MCT) yağı ve omega-3 yağ asitleri gibi bazı takviyeler, keto diyetinin etkinliğini artırabilir ve insanların diyetlerinde yağın istenen oranını elde etmelerine yardımcı olabilir.

Keto diyeti, birçok farklı gıdanın alımını sınırlar veya tamamen ortadan kaldırır. Bu diyeti uygulayan kişiler, beslenmedeki eksiklikleri gidermek için takviyeler kullanabilir. Magnezyum, elektrolitler ve lif özellikle önemli olabilir.

Karbonhidrat alımının sınırlanmasına uyum sağlama, vücudun yeni enerji kaynağına alışması için zaman alabilir ve rahatsız edici yan etkilere neden olabilir.

Vücut genellikle enerji için karbonhidratları yakar, ancak bir kişi keto diyetinde az veya hiç karbonhidrat tüketmezse, vücut enerjisini başka kaynaklardan almalıdır. Bu nedenle, vücut yağı yakar ve enerji için kullanabileceği ketonlara dönüştürür. Bu sürece ketozis denir.

İnsanlar bu diyetin yan etkilerine genellikle "keto gribi" derler. Bu diyeti başlatan kişiler şunları yaşayabilir:

  • Baş ağrıları
  • Yorgunluk
  • Uyuma zorluğu
  • Konsantrasyon problemleri
  • Kabızlık
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Mide krampları veya ağrıları

Elektrolitler, sindirim enzimleri ve L-teanin gibi belirli takviyeler, bu semptomları hafifletebilir.

Keto diyetinde olan kişiler için faydalı olabilecek takviyeler şunlardır:

  1. Orta Zincirli Trigliserid Yağı
  2. Magnezyum
  3. Elektrolitler
  4. Lif
  5. Omega-3 Yağ Asitleri
  6. Sindirim Enzimleri
  7. L-teanin

Keto diyetinde olan kişilere, diyetin etkilerini artırma, besin eksikliklerini önleme ve karbonhidratları kesmenin yan etkilerini hafifletme konusunda yardımcı olabilecek bir dizi takviye bulunmaktadır. Bunlar da onlardan bazılarıdır. 

Siz de bu takviyelere dikkat ederseniz sitelerde yazan ketojenik diyet dezavantajlarından hiçbirini yaşamadan sağlıklı bir kilo verme süreciyle devam edebilirsiniz.

Her ne kadar insanlar ketojenik diyetin diğer diyetlerden daha zararlı olduğunu savunuyor olsa da aslında yapımı biraz zor olduğu için çok tepki görüyor. Eğer vücuda gerçekten zararlı olsaydı epilepsi hastaları için özellikle önerilen bu diyet onlar için de artık geçerli olmazdı. Böyle bir tedavi yöntemi olarak önerilmesi bu diyetin yapılabilir olduğunu ancak doktor kontrolünde yapılırsa daha sağlıklı olacağını gösteriyor. Günümüzde internet doğru kullanan bireylerin bu diyeti de kendi başlarına belli bir aşamaya kadar yürüteceklerini düşünüyorum. Diyetisyen ve doktorların özellikle kronik rahatsızlıkları olan insanlarda diyeti yönetmeleri kişinin kendi için daha güvenlidir. Her ne kadar insanlar ketojenik diyetin diğer diyetlerden daha zararlı olduğunu savunuyor olsa da aslında yapımı biraz zor olduğu için çok tepki görüyor. Eğer vücuda gerçekten zararlı olsaydı epilepsi hastaları için özellikle önerilen bu diyet onlar için de artık geçerli olmazdı. Böyle bir tedavi yöntemi olarak önerilmesi bu diyetin yapılabilir olduğunu ancak doktor kontrolünde yapılırsa daha sağlıklı olacağını gösteriyor. Günümüzde internet doğru kullanan bireylerin bu diyeti de kendi başlarına belli bir aşamaya kadar yürüteceklerini düşünüyorum. Diyetisyen ve doktorların özellikle kronik rahatsızlıkları olan insanlarda diyeti yönetmeleri kişinin kendi için daha güvenlidir.

19.10.2023 19:50 tarihinde Zehra Koç tarafından yazıldı.