Günde Kaç Öğün Yemek Yemeliyiz Uzmanların Görüşleri

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için dengeli ve düzenli beslenme oldukça önemlidir. Peki, günde kaç öğün yemek yemeliyiz? Uzmanlar bu konuda ne diyor? İnsanlar için ideal olan beslenme şekli nedir? Bu soruların cevaplarını bulmak için beslenme alanında uzman olan diyetisyenlere başvurduk.

Diyetisyenler, birçok faktörü göz önünde bulundurarak kişiye özel beslenme programları oluştururlar. Ancak genel olarak kabul gören görüşe göre günlük beslenme programının 3 ana öğün ve ara öğünlerden oluşması gerekmektedir. Şimdi, bu önerilerin sebeplerini ve uzmanların neden bu görüşte olduğunu inceleyelim.

1. Metabolizma Hızını Düzenlemek İçin

Metabolizma hızı, vücudun enerji harcaması ve kilo kontrolünde önemli bir rol oynar. Araştırmalar, düzenli ve dengeli beslenmenin metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir. Yani, günde 3 ana öğün ve ara öğünler ile beslenmek, metabolizmayı aktif tutarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

2. Kan Şekerini Dengelemek İçin

Kan şekerinin düzenli olarak yükselip düşmesi, açlık hissi ve ani enerji düşüşlerine neden olabilir. Bu da bizi abur cubur tüketmeye yönlendirebilir. Ancak günde sık sık beslenerek kan şekerini dengelemek mümkündür. Uzmanlar, 3 ana öğün ve ara öğünlerin kan şekerinin dalgalanmasını engellediğini belirtmektedir.

3. Besin Değerlerini Dengede Tutmak İçin

İyi bir beslenme programında tüm besin gruplarından yeterli miktarda almak önemlidir. Günde sadece 1-2 öğün yemek yerseniz, tüm besin gruplarından yeterli miktarda almanız oldukça zor olacaktır. Bu nedenle uzmanlar, günlük beslenmenin en az 3 ana öğün ve ara öğünlerden oluşmasını tavsiye etmektedir.

4. Mide Boş Kalmasını Engellemek İçin

Mide boş kaldığında kişi açlık hissiyle karşılaşır ve bu durum abur cubur tüketme ihtiyacını artırır. Araştırmalar, sık sık beslenerek mideyi dolu tutmanın tokluk hissini artırdığını göstermektedir. Dolayısıyla 3 ana öğün ve ara öğünlerle beslenmek, açlık hissini azaltarak sağlıklı bir şekilde kilo vermemizi sağlayabilir.

5. Sindirim Sistemini Düzenlemek İçin

Sindirim sistemi düzenli çalışmadığında pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Yeterli miktarda lif almak sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olurken, az miktarda ama sık sık beslenmek de sindirim sistemini hareket halinde tutar. Bu nedenle uzmanlar günlük beslenmede 3 ana öğün ve ara öğünleri vurgulamaktadır.

15.12.2023 19:52 tarihinde Mehmet Aksoy tarafından yazıldı.