Gluten ile ilgili bilinen yanlışlar nelerdir

Gluten İle İlgili Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve diyet trendlerinin popüler hale gelmesiyle birlikte gluten hakkında birçok yanlış bilgi ortaya çıkmıştır. Özellikle çölyak hastalığı olanlar için gluten tüketimi önemli bir sorun olabilirken, genel olarak sağlıklı bireylerin gluten konusunda endişelenmelerine gerek yoktur. Bu yazıda, gluten ile ilgili bilinen yanlışları ele alacak ve gerçekleri anlatacağız.

1. Gluten herkes için zararlıdır.
Bu en yaygın yanlışlardan biridir. Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Çölyak hastalığı veya glüten hassasiyeti olmayan kişiler için gluten tüketimi sağlık sorunlarına neden olmaz. Gluten sadece çölyak hastaları veya glüten hassasiyeti olan insanlar için zararlıdır.

2. Gluten tüketimi kilo verme sürecini engeller.
Gluten tüketiminin kilo verme sürecini engellediği düşünülse de bu doğru değildir. Gluten içeren gıdaların kalorisi diğer gıdalardan farklı değildir ve kilo verme sürecine etkisi yoktur. Kilolu olmanın nedeni gluten değil, genel olarak fazla kalori tüketimi ve düşük fiziksel aktivitedir.

3. Gluten içeren gıdaların tamamı zararlıdır.
Gluten içeren gıdaların tamamının zararlı olduğu düşünülür ancak bu yanlıştır. Gluten içeren tahıl ürünleri, lif, vitamin ve mineral açısından zengin besinlerdir. Ekmek, makarna, bulgur gibi tahıl ürünleri dengeli bir beslenme programının önemli bir parçası olabilir. Elbette çölyak hastaları veya glüten hassasiyeti olan kişilerin gluten içeren gıdalardan kaçınması gerekmektedir.

4. Gluten içermeyen gıda daha sağlıklıdır.
Gluten içermeyen gıdaların otomatik olarak daha sağlıklı olduğu düşünülür ancak bu doğru değildir. Gluten içermeyen gıdalar da yüksek miktarda şeker, yağ veya tuz içerebilirler. Önemli olan dengeli ve çeşitli bir beslenme programına sahip olmaktır.

5. Glutensiz diyet herkese uygun bir seçenektir.
Glutensiz diyetler genellikle çölyak hastalarını veya glüten hassasiyeti olanları tedavi etmek için uygulanır. Ancak bu diyet herkese uygun bir seçenek değildir. Glutensiz diyet uygulamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

6. Glutensiz ürünler daha sağlıklıdır.
Glutensiz ürünler genellikle daha pahalı olabilir ancak daha sağlıklı olduğu düşünülmez. Glutensiz ürünlerde bazen normal ürünlerde bulunan vitamin ve mineral miktarları azalabilirken bazen de şeker ve yağ oranları artabilir.

7. Bir kerede çok fazla gluten yemek zararlıdır.
Bazı insanlar zaman zaman fazla miktarda gluten tükettiğinde sorun yaşayabileceklerini düşünebilirler ancak bu doğru değildir. Gluten tüketimi aniden kesmek veya aşırı miktarda gluten tüketmek sağlık sorunlarına neden olmaz.

8. Sadece ekmek ve makarnada gluten vardır.
Çoğu insan sadece ekmek ve makarnada gluten olduğunu düşünür ancak gerçekte durum böyle değildir. Gluten ayrıca bisküvi, kek, kahvaltılık gevrekler gibi birçok işlenmiş gıdad

a da bulunur.

9. Glutensiz beslenmek sağlık sorunlarını önleyebilir.
Bazı insanlar glutensiz beslenmenin otomatik olarak sağlık sorunlarını önleyeceğini düşünebilir ancak bu yanlıştır. Sağlıklı bir beslenme programında glütene yer vermek veya vermeme tercihi kişiye bağlıdır ve herkes için farklılık gösterebilir.

22.05.2024 10:00 tarihinde Ali Can tarafından yazıldı.