Evde Hazırlanabilecek Sağlıklı Atıştırmalıklar Listesi

Gün içinde enerji seviyemizi yüksek tutmak, açlık hissini bastırmak ve sağlıklı beslenmeyi sürdürebilmek için sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek oldukça önemlidir. Özellikle evde geçirilen zamanlarda, sağlıklı atıştırmalık seçeneklerini tercih etmek, vücudumuza gereken besinleri sağlayarak genel sağlığımızı korumamızı sağlar.

İşte evde hazırlayabileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar listesi:

1. Yoğurtlu Mezeler: Yoğurt, probiyotik özellikleri sayesinde bağırsak sağlığını desteklerken, protein ve kalsiyum kaynağıdır. Evde yoğurtlu mezeler hazırlayarak hem keyifli bir atıştırmalık elde edebilir hem de vücudunuza fayda sağlayabilirsiniz. Örneğin; cacık, haydari veya acılı ezme gibi yoğurtlu mezeler yapabilirsiniz.

2. Taze Meyve Salatası: Taze meyveler, vitamin ve mineral açısından zengin olup doğal şeker içerikleriyle tatlı bir atıştırmalık alternatifidir. Evde taze meyve salatası hazırlayarak hem doğal şeker ihtiyacınızı karşılayabilir hem de vitamin ve lif alımınızı artırabilirsiniz.

3. Kuru Meyveler: Kuru meyveler, taze meyvelere göre daha uzun süre dayanabilen ve pratik bir şekilde tüketilebilen atıştırmalıklardır. İçerdikleri lif sayesinde sindirim sistemini düzenlerken, vitamin ve mineral açısından da zengindirler. Evde kuru meyvelerden oluşan bir karışım hazırlayarak ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz.

4. Fındık-Ezeli Ceviz-Kabak Çekirdeği Karışımı: Kuruyemişler, doymamış yağ asitleri ve protein içeriğiyle enerji verici bir atıştırmalık seçeneğidir. Evde fındık, ezeli ceviz ve kabak çekirdeği gibi kuruyemişleri karıştırarak pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu karışım sayesinde enerjinizi artırabilirsiniz.

5. Humus: Nohutun püre haline getirilmesiyle yapılan humus, protein ve lif içeriğiyle doyurucu bir atıştırmalık seçeneğidir. Evde nohutları haşlayarak veya konserve nohut kullanarak kolayca humus yapabilirsiniz. Yanında çiğ sebzelerle beraber tüketerek daha besleyici hale getirebilirsiniz.

6. Tam Tahıl Krakerler: Tam tahıl krakerler, rafine edilmemiş tahıl ürünleri olduğu için lif içeriği yüksektir ve tokluk hissi verirler. Evde tam tahıl unu kullanarak krakerler yapabilir veya marketten temin edebilirsiniz.

7. Avokado Ezmesi: Avokado, tekli doymamış yağ asitleri ile kalp dostu bir besindir ve vücudumuz için gerekli olan bazı yağlarının alınmasını sağlar. Evde avokadoyu ezerek veya püre haline getirerek pratik bir şekilde avokado ezmesi yapabilirsiniz.

8. Sebzeli Omlet: Yumurta protein kaynağı olup tokluk hissi veren bir besindir. Evde çeşitli sebzelerle omlet yaparak hem protein ihtiyacınızı karşılayabilir hem de vitamin ve mineral alımınızı artırabilirsiniz.

9. Bezelye Ezmesi: Bezelye ezmesi, bezelyelerin püre haline getirilmesiyle yapılan lezzetli bir atıştırmalık alternatifidir. Protein içeriğiyle enerji verici özellik gösteren bezelye ezmesini evde kolayca hazırlayabilirsiniz.

10. Smoothie Bowl: Smoothie bowl yapmak için evinizde bulunan taze meyveleri blendere ekleyip pürüzsüz hale getirdikten sonra üzerine granola veya chia tohumları gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Böylelikle hem vitamin ve mineral ihtiyacınızın büyük bölümünü karşılamış olursunuz hem de doyurucu bir atıştırmalık elde etmiş olursunuz.

11. Kinoa Salatası: Kinoa, protein kaynağı olarak bilinen glütensiz bir tahıl ürünüdür ve amino asit profilinin dengeli olmasıyla da dikkat çeker. Evde kinoa salatasını çeşitli sebzelerle beraber hazırlayarak besleyici bir atıştırmalık elde edebilirsiniz.

12. Tam Tahıl Ekmek Üzerine Peynir-Tomates-Semizotu İle Sandviç: Tam tahıl ekmekleri tercih ederek sandviç yapmak da sağlıklı bir atıştırma alternatifidir. Peyniri az yağlı tercih etmek ve yanına domates dilimleri ile semizotu eklemek ise besleyiciliği artırır.

13.Yoğurtlu Yulaf Ezmesi: Yulaf ezmesi, beta-glukan adında çözünür lif içeren besin maddesi açısından zengindir ve kan şekerini dengeleyici özellik gösterir.Yoğurtla beraber tükettiğiniz yulaf ezmesi size enerji verecek ve tokluk hissi sağlayacaktır.

14.Hindi Fümelenmiş Yeşilliklerle Wrap Yapmak:Hindi fümelenmiş olarak marketlerden temin edilebilir.Bol yeşillikli wrap size tokluk hissi verecek ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin-mineral ihtiyacını karşılamasına yardım edecektir.

15.Protein Bar Tarifi:Ev yapımı protein barları ile hem enerji alacak,hem de tokluk hissi yaşayacaksınız.Tohumlar,nuts and seeds barları,ev yapımına uygundur.Ev yapımında daha kontrollü malzemeler kullanılır.Böylece daha sağlıklısı elde edilebilinmektededdir.

Evde hazırlandığında daha sağlıklısı tercih edilebilinen bu atıştırma alternatifleri ile günlük enerji ihtiyacınızın büyük bölümünü karşılayabilirsiniz.Ayrıcada bu tarifler sayesinde herhangi bir katkıcı madde almamış olursunuz.Tüm malzemeleri kontrol altında tutabileceksiniz.Enerjik kalmanızın yanında bu tarifler sizi daha uzun süre tok tutar.Böylece abur cuburlara yönelmenizin önünde engel olur.Tabii ki arada küçük kaçamaklar herkes tarafından yapılabilecek tarzlardandır.Fakat genel olarak günlük hayat akıcılığındaki tüm aksiliklere rağmen sabah kahvaltısı,kendinize uygun olan ara ögündeki yiyecek,yemek sonrasına uygun olarak güne devam etmenizi tavsiye ediyoruz.Sadece fiziksel değil mental olarak ta sizlere motivasyon katacaktır.SaĞlıkla kalın

10.02.2024 00:13 tarihinde Orhan Yılmaz tarafından yazıldı.